Disse 5 stegene må du huske når du skal male veggene

Har du vegger innendørs som skulle vært malt, men du er usikker på hvordan du går frem? Vi deler av vår erfaring og gir deg de 5 beste tipsene til hvordan du bør gå frem.


#1

Start med å vaske veggen slik at malingen fester seg godt. For at veggfargen skal holde seg fin så lenge som mulig, er det essensielt med et godt grunnlag for at malingen kan feste seg godt på veggen din. Dette krever at man setter av tid til et godt forarbeid. Man kan si at veggen skal være både tørr, fast og ren, før man setter i gang med malingen.

Begynn med å rydde bort møbler og ta ned bilder fra veggen som skal males. Deretter anbefaler vi å vaske veggen godt, slik at malingen kan feste seg skikkelig når du først begynner å male.

For hjelp til vask av vegger, kan du alltids bestille en av våre flinke fiksere til å komme og vaske for deg, dersom du ikke har tid, krefter eller ork til å gjøre det selv.


#2

Unngå malingssøl på gulvet med ved å dekke gulvet godt med dekkpapp.

For å ikke søle til hele gulvet og området rundt veggen du maler, er et viktig å dekke godt til med dekkpapp eller evt. avispapir. I tillegg, ved maling rundt vindu og tak, er det viktig å huske på å bruke markeringstape.

Dersom du ikke har dette selv, kan du finne dette hos flere av våre samarbeidspartnere, som for eksempel Jernia.


#3

Husk å sparkle for å tette hull og sprekker i veggene. Før selve du begynner med selve malingen, er det viktig å sparkle godt, for å tette hull og sprekker i veggene.

For å få en jevnest mulig overflate, vil det være lurt å beregne god tid til forarbeidet, slik at du ikke forhaster deg gjennom sparkelarbeidet og etterlater ujevnheter som gjør malejobben vanskeligere.

Har du ikke sparklet før, eller ønsker du helst å slippe å gjøre dette selv, tilbyr mange Luado-fiksere å ta seg av sparkelarbeidet for deg.


#4

Grunn veggen med ett strøk før du begynner å male. Etter at du har gjennomført et godt forarbeid med vasking, tildekning for å unngå søl og sparkling, er du klar til å grunne veggen.

Selv om overflaten er malt fra før, er det likevel viktig å ta seg tid til å grunne veggen. Dette er for å skape bedre heft mot underlaget, samtidig som det sørger for at fargen og malingen trekker jevnt inn over hele veggen. Her kan det være lurt å bruke en vanntynnet grunning, da disse tørker raskere.

Det holder som regel med ett strøk grunning på de fleste underlag, deriblant gipsplater, fiber- og vinyltapet, metall, laminatplater, malte blanke flater, betong og fliser i tørre rom. Tekstiltapet og papirtapet er derimot sterkt sugende underlag, og vil kreve en spesiell grunning for tapet.


#5

Begynn å male veggen med pensel på kantene, og deretter med malerull. To strøk er nok. Da gjenstår det bare å begynne å male på den fargen du ønsker på veggen. Dette kan gjøres enten med pensel eller malerulle.

Vi anbefaler ofte en kombinasjon av begge. Pensel kan brukes til hjørner og detaljer, mens en malerull som oftest er mer praktisk til større flater. Husk å bruke en maling som tåler slitasje. Et godt tips kan være å starte med å male kantene med pensel. Dette gir deg en «ramme» på veggen, som vil gjøre det enklere å rulle over overflaten etterpå.

Bruk av malerull på veggen vil gi deg en jevnere fordeling av malingen, og minimerer risikoen for skjolder på den nye veggfargen din. Pass også på å ha god overlapp på hver rullebredde, og dypp rullen i malekaret ofte.

På denne måten unngår du at rullen blir tørr og etterlater skjolder. Det vil normalt være nok med to strøk maling, og etter at siste toppstrøk er gjort bør maskeringstapen fjernes med en gang.


Bonustips til malejobben:

I tillegg til våre 5 beste maletips, har vi noen generelle råd som det kan være lurt å huske på under malejobben. Dette innebærer følgende:

1️⃣ Ta deg god tid. Ikke gjør en forhastet jobb som du vil angre på senere.
2️⃣ Bruk godt med maling på malerullen. Dette er for å unngå skjolder.
3️⃣ For finere resultat, bør du legge ekstra trykk på den ytre siden av rullen når du ruller bortover veggen.
4️⃣ Dersom du har små hull i veggen fra bilder eller hyller, kan disse tettes igjen med litt akryl som du stryker ut for å få en jevn og fin overflate.


Sist, men ikke minst:
Husk at hvis det blir for mye jobb, kan du alltids bestille en av våre fiksere til å utføre malejobben for deg! Vi har lokale fiksere, klare til å hjelpe deg med hele eller deler av malejobben.

👉 Les om Inger Elise og Tore som fikk malehjelp av Ludao på 1-2-3 her.

👉 Se tilgjengelige fiksere i ditt nærområde.


God maling!