Våre 10 beste vårrengjøringstips – Legg vinteren bak deg med hjelp av Luado


Våren nærmer seg med stormskritt. Dagene blir lengre, og vi kan snart høre fuglekvitring på morgenkvisten igjen. De fleste av oss gleder seg til å pakke bort vinterklærne og ullundertøyet, og veldig snart kan vi finne frem både solkremen og speedoen.

Men så er spørsmålet; er huset eller leiligheten din klar for vårsolen som spotter både støv og tydeliggjør skittent gulv, kladdete vinduer og fettete kjøkken?

Vi deler våre 10 beste tips for å komme i gang med vårrengjøringen. Kanskje kan det få fart på motivasjonen til å starte på den store rengjøringen, eller i det minste gi deg en oversikt over hva du har å gjøre. Og om det skulle være deler av rengjøringen du ikke har tid eller kapasitet til å få gjort selv, så kan du alltids få hjelp av en av våre flinke, lokale fiksere.



1. Lag en liste over alt som skal gjøres
Først og fremst kan det være lurt å sette av god tid til en skikkelig vårrengjøring, da ting ofte tar lenger tid enn man først tror. Legg det gjerne inn i kalenderen, og planlegg godt på forhånd. Vi anbefaler også å lage en liste over alt som skal gjøres, hvor du kan krysse av etter hvert som ting blir gjort. Jo mer detaljert du skriver, og jo flere punkter kan du krysse av underveis, desto lettere og raskere vil jobben føles. I tillegg jobber man som oftest mer effektivt dersom man konsentrerer seg fullt ut om én oppgave om gangen.


2. Sett på din favoritt musikk eller -podcast
For å gjøre jobben litt gøyere og mer stemningsfull, er det viktig å få på noe bra musikk, eller en spennende podcast. Sett på din «guilty pleasure»-liste, og kos deg mens du rydder og vasker. Er du ikke en musikkelsker, kan du alltids finne fram en spennende podcast eller lydbok, slik at du har det klart til du skal begynne å vaske. Tiden vil definitivt gå fortere, og selve rengjøringen vil bli morsommere, med en god podcast eller favorittmusikken din på øret.


3. Rydd unna det du kan
Deretter kan du begynne med å rydde ut og få unna alt som står i veien for en grundig vask, da det ikke er noe morsomt å vaske et rotete hus. Dersom det er varmt nok til at du kan fjerne vintersko, jakker og tepper, gjør dette først. Pakk det bort. Uten forstyrrende rot, vil det være lettere å fortsette til de neste punktene på vaskelisten.


4. Luft godt ut
Et lurt sted å starte med selve rengjøringen kan være å lufte ut leiligheten/huset. Samtidig, kan du ta ut gulvtepper, pledd, sofaputer og andre tekstiler, slik at de kan få luftet seg godt. I tillegg får du ut støv som har ligget gjemt gjennom vinteren.


5. Tørking av støv: Begynn øverst
I neste steg kan det være lurt å tørke støv, før du begynner å vaske med vann. Her anbefaler vi å tenke logisk. Begynn øverst, slik at støvet som faller ned på hyller under eller på gulvet, blir med når du kommer videre nedover eller ved gulvvasken. Husk også å tørke over alle flater, hyller, lamper, bilderammer, i tillegg til elektronikk som TV, musikkanlegg, o.l..


6. Fjern gamle og visne planter
Få bort gamle, døde og visne planter, som ikke lenger lyser opp hjemmet. Om ønskelig, kjøp inn noen ny friske planter, som kan friske opp etter vårrengjøringen.


7. Vasking av kjøkkenet: Begynn på den éne siden
Kjøkkenet er som oftest det hyppigst brukte rommet, spesielt i et hjem med en familie på flere personer, eller i et kollektiv med flere venner boende sammen. Med flere folk og mye matlaging, vil både matsøl og -fett hope seg opp. Det er derfor viktig å ta en skikkelig grundig kjøkkenvask i hvert fall denne éne gangen i året.

Våre beste tips til kjøkkenvasken er å begynne på én side, enten fra høye mot venstre eller motsatt. Dette er for å få et system på vaskingen, og for å bli ferdig med én del før du fortsetter på neste. Samtidig bør du starte fra toppen jobbe deg nedover når du vasker.

Ved å begynne på én side av kjøkkenet unngår du også å måtte ta ut alt av alle skap og skuffer på én gang, men kan i stedet gjøre deg ferdig med én side av kjøkkenet og sette på plass tingene, før du forsetter vaskingen. Tar du ut alt på en gang, kan hele jobben for virke veldig overveldende og du kan fort bli demotivert.

Noen siste kjøkkenvask-tips til deg: 
Husk også å sette av ekstra tid til rensing av stekeovnen. I tillegg, når du tørker støv på kjøkkenet, ikke glem å tørke støv av karmer, dører og lister. Husk også å vaske både utsiden og innsiden av skuffer og skap, i tillegg til å vaske alle kjøkkenmaskiner, hvitevarer, vegger og tak.



8. Vasking av badet: Begynn med speilene, og avslutt med do og gulv
Som ved kjøkkenet, er det viktig å sette av god tid til badet (eller badene, om du har flere), da dette er noe du helst vil få gjort grundig. Her anbefaler vi å begynne med det «reneste» først. Start med speil og vask, og deretter dusj, og badekar om du har det, før du jobber deg videre mot do og gulv. Etter at du har vasket godt rundt og i dusjen, kan også være lurt å bruke en god rens for å få renset skikkelig i rørene og få bort brunt grums fra dusj-sluken. Her er det så klart viktig at du fjerner alt av hår som ligger igjen og blokker i sluken først.

Ved rensing av sluk anbefaler vi å bruke hansker, da dette gjør jobben letter og mer behagelig for deg selv. I tillegg slipper du å risikere å få etsende væske på deg, ved rensing av sluken. Vi anbefaler at du lar væsken som skal rense sluken, ligge i sluken mens du vasker resten av badet, slik at den får renset røret skikkelig. Akkurat hvor lenge som anbefales, vil avhenge av hvilken væske du velger å bruke. Her kan du blant annet finne ulike og gode produkter hos vår samarbeidspartner Jernia.


9. Vasking av vinduer: Velg en dag med fint vær
Ta deg god tid til vasking av vinduer, og velg helst en dag med fint vær, så du slipper å stå ute i regnet. I tillegg, vil de skitne på vinduene vise bedre i sollys, og du slipper å bruke lang tid på å vaske en grå regnværsdag, for så å se at du ikke har fått bort alt det skitne når solen plutselig skinner frem. For mer tips til akkurat hvordan det er best å vaske vinduer, les mer om våre tips for vindusvasken her.


10. Vask gulvene helt til slutt
Etter at alle overflater er blitt vasket, og døde og visne planter er blitt kastet, gjenstår den største overflaten av de alle, nemlig gulvet. Du har nå tørket støv, og kan støvsuge godt, før du setter i gang med en grundig gulvvask.

NB! For deg som har peis, kan det være lurt å starte med denne, i hvert fall før du begynner å vaske gulvene. Bær ut ve du ikke lenger trenger, få bort sot og gammel aske, før du tar en skikkelig vask av glassdøren/vinduet til peisen (om du har det).


Til slutt, dersom du synes dette virker overveldende eller du ikke skjønner hvordan du skal få satt av nok tid til alt, kan vi minne om at vi tilbyr hjelp til både vasking og bortkjøring av avfall. Trenger du en hjelpende hånd, ikke nøl med å bestille en av våre flinke og lokale fiksere til å hjelpe deg med deler av eller hele vårrengjøringen.

Se våre tilgjengelige fiksere i ditt nærområde her.