Har du husket å stille deg selv disse 5 spørsmålene før du fikser uteplassen?

Nå som vårsolen er kommet for å bli, og gradestokken øker sakte, men sikkert, for hver dag som går, er det på høy tid å klargjøre uteplassen. Vi har derfor snakket med IKEAs interiørdesigner, Siri Moen, som har gitt oss noen smarte tips før utesesongen starter for fullt.

Ifølge Siri, er det vanskeligste ofte å faktisk komme i gang, noe sikkert flere av oss har kjent på selv. Da kan det være fint å vite at IKEA kan hjelpe deg med både interiørdesign-tjenester og smarte og funksjonelle løsninger til din uteplass.

Og hvis ikke du ønsker å gjøre hele jobben selv, så kan vi i Luado enkelt helpe deg med det meste av småjobber hjemme. Dette inkluderer alt fra å hente og montere utemøbler fra IKEA, til å fikse, vaske og gjøre klar uteplassen til vår- og sommersesongen. Før du setter i gang med fiksingen av uteplassen, er det 5 spørsmål du bør stille deg:


1. Hva skal du bruke uteplassen din til?

Uteområde ditt kan ha mange bruksområder. Før du setter i gang anbefaler interiørdesigneren å tenke over hva slags behov man ønsker å dekke.

  • Spise eller slappe av? Eller begge deler?
  • Har du behov for egen skyggeplass?
  • Trenger dere en egen lekesone?
  • Har du behov for å sikre møblene?

– Med vårt store utvalg av sofamoduler og andre sittemøbler finner du noe tilpasset de fleste behov. IKEA har flere stilgrupper og her finner alle noe til sin personlige stil. Hold uteplassen ryddig og få mer plass. Åpne hyller holder ting lett tilgjengelig, mens lukkede skap, benker med oppbevaring beskytter tingene mot vær og vind. Her har IKEA mange gode løsninger!

Siden vi befinner oss i en hektisk vårsesong kan Luados mange tjenester komme godt til nytte. La fikserne hente og montere møblene for deg!


2. Hvordan kan du møblere uteplassen til å bli en forlengelse av hjemmet ditt?

Kanskje du ønsker en bar til å servere freshe drinker til vennene dine, eller kanskje et lekeområde til barnebarna? Uavhengig om du har en liten balkong eller en stor terrasse skal denne ekstra plassen fungere som en forlengelse av hjemmet ditt.


– Utearealet er et sted hvor inne og ute flyter sammen. Det skal være et hyggelig sted å være, god plass til å slappe av og for å ta imot gjester, sier Moen.

Synes du det er vanskelig å planlegge kan en IKEA-interiørdesigner hjelpe deg.


3. Tenk smart: Hvilke aktivitetssoner planlegger du å fordele uteplassen opp i?

Det er forskjell på om du bor i en byleilighet eller enebolig. Heldigvis finnes det mange løsninger til hvordan du kan innrede ditt uteområdet – uavhengig av størrelsen. Her er noen smarte triks du kan tenke på.


– Tenk aktivitetssoner når du planlegger uteområdet ditt. Fordel møblene på områder til avslapping, spising, matlaging og lek, sier Moen.

For balkong: – Med et begrenset areal er det viktig å tenke smart. Hva vil du dedikere plassen til? Ønsker du et rom for avslapning kan du bygge benker med oppbevaring under til puter og pledd. Sammenleggbare møbler er fleksible og enkle å flytte på også. Et annet lurt triks er å henge opp plantene! Da får du en frodig balkong uten at det tar opp mye gulvplass.

For terrassen: – En stor terrasse kan oppleves som kald og upersonlig. Velg og plasser de største møblene først, som en modulsofa eller et spisebord. Da vet du at de får plass, så kan du jobbe ut fra disse. Gi familie og venner flere alternativer. Tenk mange sitteplasser, puter og steder til å sette personlige ting. Hyller, benker med oppbevaringsplass, skap, kasser og knagger kan være praktisk til servise, puter, leker og mye mer.


– Et tips kan være å skille de ulike aktivitetssonene med planter i blomsterkasser eller store potter. Selv foretrekker jeg å bruke vintergrønne eller eviggrønne planter som holder seg fint i alle sesonger, sier Moen.

4. Planlegg fargevalg på forhånd: Hvilke farger gir deg en følelse av trivsel, velvære og nytelse?

Har du ikke full kontroll på interiørtrendene kan du ta det helt med ro. Interiørdesignere til IKEA er heldigvis oppdatert på det siste. Farger har preget interiøret de siste årene. Farger skaper trivsel, gir særpreg, gir deg energi og motivasjon.


– Vi blir stadig mere opptatt av å skape en mer helhetlig fargepalett også utenfor. Husets fasade skal fungere harmonisk med fargene i uterommet ellers. Omgivelsene våre har gradvis blitt mer grå og fargeløse, og det gjør noe med oss. Belegningsstein og heller til hagen eller terrassen din, kommer nå også i en ny fargepalett. Den består av gode rolige varme farger, i brun, gul og rødtoner. Uteområdet skal være en vakker oase – for trivsel, velvære og nytelse!


– Nå som reise er satt på vent, har hjemmet blitt det nye feriestedet, forteller Moen.

Er du nysgjerrig på de siste interiørtrendene fra IKEA kan du ta en titt på denne svært populære kolleksjonen.


5. Interiør og dekorasjon: Har du tenkt over hvordan du kan personliggjøre ditt uteområde?

Ta med deg stilen du har inne, ut til uteplassen. Sett sammen materialer, farger og møbler på en måte som skaper balanse og harmoni. For å gi uteplassen en følelse av å være et rom i rommet, kan du bruke tepper, puter og pledd, gulv, belysning, hagetelt og vind- og solskjermer.


Klar for utesesongen:

☀️ Er du klar for å kickstarte utesesongen så kan en Luado-fikser hjelpe deg med en rekke oppgaver. Du bestiller enkelt hjelp på minutter direkte på nettsiden eller i appen og betalingen skjer trygt digitalt etter at du har bekreftet jobben som utført.