Fem enkle tips til å friske opp uteplassen

Vi tilbringer mer tid hjemme enn noen gang, og derfor har vi snakket med interiørdesigner hos IKEA, Siri Moen, for å få noen smarte tips før utesesongen starter.

Noen ganger er det å komme i gang det vanskeligste. Da kan det være greit å vite at IKEA kan hjelpe deg med både interiørdesign-tjenester og smarte og funksjonelle løsninger til din uteplass.

Siri Moen

Ønsker du ikke å ta på deg jobben selv kan Luado enkelt hjelpe deg med det, enten det gjelder henting og montering av dine nye utemøbler fra IKEA eller en skikkelig rundvask av uteplassen så kan fikserne fikse for deg.


1. Uteplassen må tilfredsstille dine behov

Uteområde ditt kan ha mange bruksområder. Før du setter i gang anbefaler interiørdesigneren å tenke over hva slags behov man ønsker å dekke.

  • Spise eller slappe av? Eller begge deler?
  • Har du behov for egen skyggeplass?
  • Trenger dere en egen lekesone?
  • Har du behov for å sikre møblene?

– Med vårt store utvalg av sofamoduler og andre sittemøbler finner du noe tilpasset de fleste behov. IKEA har flere stilgrupper og her finner alle noe til sin personlige stil. Hold uteplassen ryddig og få mer plass. Åpne hyller holder ting lett tilgjengelig, mens lukkede skap, benker med oppbevaring beskytter tingene mot vær og vind. Her har IKEA mange gode løsninger!

Siden vi befinner oss i en tid vi ikke kan reise så mye kan en av Luados mange tjenester komme godt til nytte. La fikserne hente og montere møblene for deg!


2. La uteplassen bli en forlengelse av hjemmet ditt

Kanskje du ønsker en bar til å servere freshe drinker til vennene dine, eller kanskje et lekeområde til barnebarna? Uavhengig om du har en liten balkong eller en stor terrasse skal denne ekstra plassen fungere som en forlengelse av hjemmet ditt.


– Utearealet er et sted hvor inne og ute flyter sammen. Det skal være et hyggelig sted å være, god plass til å slappe av og for å ta imot gjester, sier Moen.

Synes du det er vanskelig å planlegge kan en IKEA-interiørdesigner hjelpe deg.


3. Del opp i soner

Det er forskjell på om du bor i en byleilighet eller enebolig. Heldigvis finnes det mange løsninger til hvordan du kan innrede ditt uteområdet – uavhengig av størrelsen. Her er noen smarte triks du kan tenke på.


– Tenk aktivitetssoner når du planlegger uteområdet ditt. Fordel møblene på områder til avslapping, spising, matlaging og lek, sier Moen.

For balkong: – Med et begrenset areal er det viktig å tenke smart. Hva vil du dedikere plassen til? Ønsker du et rom for avslapning kan du bygge benker med oppbevaring under til puter og pledd. Sammenleggbare møbler er fleksible og enkle å flytte på også. Et annet lurt triks er å henge opp plantene! Da får du en frodig balkong uten at det tar opp mye gulvplass.

For terrassen: – En stor terrasse kan oppleves som kald og upersonlig. Velg og plasser de største møblene først, som en modulsofa eller et spisebord. Da vet du at de får plass, så kan du jobbe ut fra disse. Gi familie og venner flere alternativer. Tenk mange sitteplasser, puter og steder til å sette personlige ting. Hyller, benker med oppbevaringsplass, skap, kasser og knagger kan være praktisk til servise, puter, leker og mye mer.


– Et tips kan være å skille de ulike aktivitetssonene med planter i blomsterkasser eller store potter. Selv foretrekker jeg å bruke vintergrønne eller eviggrønne planter som holder seg fint i alle sesonger, sier Moen.


4. Få hjelp til fargevalg

Har du ikke full kontroll på interiørtrendene kan du ta det helt med ro. Interiørdesignere til IKEA er heldigvis oppdatert på det siste. Farger har preget interiøret de siste årene. Farger skaper trivsel, gir særpreg, gir deg energi og motivasjon.


– Vi blir stadig mere opptatt av å skape en mer helhetlig fargepalett også utenfor. Husets fasade skal fungere harmonisk med fargene i uterommet ellers. Omgivelsene våre har gradvis blitt mer grå og fargeløse, og det gjør noe med oss. Belegningsstein og heller til hagen eller terrassen din, kommer nå også i en ny fargepalett. Den består av gode rolige varme farger, i brun, gul og rødtoner. Uteområdet skal være en vakker oase – for trivsel, velvære og nytelse!


– Nå som reise er satt på vent, har hjemmet blitt det nye feriestedet, forteller Moen.

Er du nysgjerrig på de siste interiørtrendene fra IKEA kan du ta en titt på denne svært populære kolleksjonen.


5. Personliggjør ditt uteområde

Så hvordan kan man sette et personlig preg på uteplassen?

Ta med deg stilen du har inne, ut til uteplassen. Sett sammen materialer, farger og møbler på en måte som skaper balanse og harmoni. For å gi uteplassen en følelse av å være et rom i rommet, kan du bruke tepper, puter og pledd, gulv, belysning, hagetelt og vind- og solskjermer.


Klar for utesesongen

Luado er en norsk tjeneste som formidler praktiske boligtjenester som rengjøring, IKEA-montering og utearbeid – alt enkelt, ansvarlig og forsikret.

Er du klar for å kickstarte utesesongen så kan en Luado-fikser hjelpe deg med en rekke oppgaver:

Du bestiller enkelt hjelp på minutter direkte på nettsiden eller i appen og betalingen skjer trygt digitalt etter at du har bekreftet jobben som utført

Luado tar din sikkerhet på alvor i disse koronatider.
Les mer om gjeldende retningslinjer her.